Ny förpackningsförordning 2021 – så påverkar den dig

Från och med januari 2021 kommer en ny förpackningsförordning träda i kraft i Sverige. Denna ställer krav på ”Producenten” av förpackningar att ansluta sig till ett godkänt insamlingssystem alternativt skapa ett eget godkänt insamlingssystem. 

Det är ett krav att registrera sitt företag hos Naturvårdsverket samt beskriva hur man avser att uppfylla kraven på insamling av förpackningsmaterial. ”Producenten” av förpackningen anses den vara som fyller produkten i förpackningen eller den som importerar en redan packad vara till Sverige. Det är därför ”Producenten” som ska anmäla såld mängd förpackningar i Sverige till Naturvårdsverket varje år senast den siste mars, vid försenad rapportering tas en avgift på 10.000 kr ut.

I förordningen är det också ett uttalat krav om att man ska minska mängden förpackningsavfall, begränsa volym och vikt samt använda förpackning där det är nödvändigt. Man ska begränsa skadligheten för miljön av material och ämnen i förpackningar. Det innebär att man ska ta bort onödiga förpackningar, utforma dem för återvinning, märka dem tydligt; PAP-20 för wellpapp, PAP-21 för annan kartong, PAP-22 för papper, PAP-81 om det innehåller plast.

För mer information hänvisar vi till Naturvårdsverket.

Vill du veta mer?

Tveka inte att kontakta oss!

gillar du artikeln? Dela den gärna!

Dela på Facebook
Dela på LinkedIn
Rulla till toppen